Wat is osteopathie?
Wat is osteopathie:
Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich toelegt op het herstellen van een verstoord evenwicht binnen het lichaam.
De oorzaak van een klacht komt vaak niet overeen met de plaats van het ongemak. De osteopaat gaat op zoek gaat naar de primaire oorzaak van de lichamelijke klachten en onderzoekt en behandelt het lichaam daarom als één geheel. Osteopathie maakt gebruik van uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een osteopaat onderzoekt en behandelt verschillende systemen van het lichaam: het bewegingsapparaat (spieren, pezen, botten, gewrichten), het orgaanstelsel (organen met hun ophangsysteem en bloedvoorziening) en het zenuwstelsel. Deze systemen werken mee het lichaam gezond te houden of een ziekte te lijf te gaan. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest.
Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.
Het kan soms lang duren voordat er klachten ontstaan, bv. na een ongeval. Het lichaam zal zich eerst altijd zelf proberen aan te passen aan het probleem. Dit noemt men het zelfgenezend vermogen. Als dit na verloop van tijd niet meer kan worden volgehouden door het lichaam, ontstaan er klachten. Wanneer bewegingsbeperkingen van alle structuren worden verholpen, zal het zelfgenezend vermogen gestimuleerd worden en zal het lichaam weer in staat zijn zichzelf te herstellen.
Hoe werkt een osteopaat?
Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij maakt los wat los moet zitten en helpt zo met (overwegend) zachte handgrepen het lichaam te herstellen.
Naast de behandeling geef ik ook advies op gebied van leefgewoontes, voeding en soms over bepaalde oefeningen om zo ook zelf de gezondheid te kunnen bevorderen.
Samenwerking met andere disciplines:
Osteopathie is een aanvulling op reguliere geneeswijzen maar komt niet in de plaats van reguliere geneeswijzen.
Indien nodig zal ik doorverwijzen naar een andere zorgdiscipline. In bepaalde gevallen zal ik er ook voor kiezen u naar de huisarts te sturen. Binnen deze praktijk werk ik nauw samen met andere zorgdisciplines zoals o.a. de fysiotherapeut, de podoloog, de cesartherapeut, de opticien, de diëtist of natuurgeneeskundige.
Hierbij een filmpje over osteopathie: